YAMAMA TURİZM CEO'su İbrahim Halil Kurt Deprem bölgesi için seferber olduklarını açıkladı
HAC NEDİR ? HAC NASIL YAPILIR ?
Hac nedir ?
İslami bir terim olan “ Hac ” kelimesi , diilimize Arapça’dan geçmiştir. Terimsel olarak Hac, islam’ın emrettiği, Müslüman olanların Zilhicce ayında Mekke’de Kabe’yi ziyaret ve tavaf ederek yaptıkları bir ibadettir. Hac kelime olarak ; bir şeye kastetmek, bir yeri ziyaret etmek anlamlarına gelmektedir. Ancak zaman içerisinde ” Hac “ kelimesi istilahi bir anlam kazanmıştır. İstilahi anlam olarak Hac , Kabe’yi ziyaret etmek, kasıtlı olarak Kabe’de sünnet ve farz olan menasıkleri, yani vecibe ve görevleri yerine getirmektir.
İslam’ın beş esasından biri olan Hac, Kabe’yi ve etrafında kutsal olarak kabul edilen mekanları, Hac mevsimi olan Zilhicce ayında , şartlara uygun olarak ziyaret etmektir. Hac mevsiminde, usülüne uygun olarak bu ibadeti yerine getiren kişilere “ Hacı “ denir.
Genel anlamda Hac nedir ?Hac nasıl yapılır? sorusunu değerlendirdiğimizde ; Hac , müslümanların hem bedenleriyle hem de paralarıyla yaptıkları bir ibadettir. Dolayısıyla müslüman olan bir kişiye Haccın farz olması için, bazı şartlara ulaşılmış olması gerekmektedir.
Bu şartlar şunlardır:
- Ergenlik yaşına girmiş ve akıl sıhhatinin yerinde olması
- Özgür, hür iradeli olması
- Hac için gerken maddi imkana sahip olması
- Hac ibadetine engel olacak, ciddi bir sağlık probleminin olmaması
- Hacca gidebilecek güvenli bir yol güzergahının (Kara, deniz, hava ) olması
Hac nedir ? Hac nasıl yapılır ? Konu başlıklı yazımızın ikinci kısmında ise, Hac nasıl yapılır ? Sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
Hac nasıl yapılır ?
Hac ibadetini yerine getirmek isteyen bir Müslüman, öncelikli olarak elde etmiş olduğu helal kazancı ile borçlarını öder , yakın çevresi ve hak sahipleri ile helalleşir.
Geçmişte yaptıkları kusur ve günahların bağışlanması için tevbe eder, Allah’tan bağışlanma talep eder. Eğer mümkünse, kazaya kalmış olan namazlarını eda etmeye çalışır. Vakit geldiğinde, yola çıkmadan önce, Allah rızası için iki rekat namaz kılar. Aile fertleri ve yakın dostları ile vedalaşarak hem herkese hakkını helal eder, hem de herkesten helallik isteyerek, bu kutsal yolculuğa başlar.
Hac nasıl yapılır ?
- Mikat denilen yerde ihramlar giyilerek, ihrama niyet edilir.
- Mekke’ye ulaşıldığında, Kabe tavaf edilir.
- Safa ile Merve arasında Sa’y yapılır.
- Arefe günü Arafat’a gidilir ve Arafat vakfesi yapılır.
- Akşam Müzdelife’de konaklayarak, Müzdelife vakfesi yapılır. Ardından “Camaratta” şeytan taşlamak için gerekli olan taşlar toplanır.
- Kurban Bayramı olan ilk gün (Zilhicce’nin 10. Günü )Mina bölgesine geçilirek, Camarat denen mekanda şeytan taşlanır. (Bayramın ilk üç günü şeytan taşlamaya devam edilir)
- Kurban kestikten sonra, tıraş olunur ve ihramdan çıkılır.
- Tekrar Kabe’ye gidilerek yapılması farz olan Ziyaret tavafı yapılır.
Son olarak Mekke’den ayrılmadan önce Veda tavafını yaparak hac ibadetini tamamlamış olursunuz. Bundan sonra çevreniz size “ Hacı “ demeye başlayacaktır. Allah kabul etsin. Amin
Sizlere faydalı olması ümidiyle kaleme aldığımız Hac nedir ? Hac nasıl Yapılır ? Konusu hakkında, katkı ve görüşlerinizi ya da sorularınızı, yorum bölümünde bildirirseniz memnun oluruz. Rabbim herkese hayırlı Hac’lar yapmayı nasip etsin.
UMRE NEDİR ? UMRE NASIL YAPILIR ?
Başka bir makalemizde Hac nedir ? Hac nasıl yapılır ? sorularının cevabını vermiştik. Bu makalemizde ise maddi imkanlardan dolayı Hac yapma imkanı olmayanların, daha uygun bir fiyatla kutsal mekanlarda yapabilecekleri bir ibatten bahsedeceğiz. Umre nedir ? Umre nasıl yapılır ? Sorularının cevaplarını en sade ve anlaşılır şekilde sizler için derledik, detayları makalemizin devamında bulabilirsiniz.
Umre nedir ?
Umre, Zihicce ayında Hac için tahsis edilmiş olan beş gün dışındaki tüm günlerde, ihrama girilerek ; tavaf (Kabe’nin etrafında 7 defa dönmek) ve sa’y (Safa ve Merve arasında 7 defa gidip gelmek ) yaptıktan sonra saçları kısaltarak ya da kazıtarak tamamlanan bir ibadettir. Umre ; kelime olarak, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Sadece müslüman olanların, Kabe’yi ziyeret etmelerine Umre denir.
Umrenin ibadetinin farzı ikidir.
1-İhrama girmek
2- Kabe’yi tavaf yapmak
İhram Umre ibadetinin şartıdır. Kabe’yi tavaf yapmak ise rüknüdür. Safa ve Merve arasında Sa’y yapmak, ardından da tıraş olmak ise, vaciptir.
İmkanı olana hiç olmaz ise, ömründe bir defa umre yapması tavsiye edilmektedir. Hanefi ve Maliki mezheblerine göre, ömürde bir defa umre yapmak sünnet ; Şafii ve Hanbeli mezheblerine göre ise farzdır.
Umre yapmak çok faziletli bir ibadettir.Özellikle Ramazan’da yapılan umrenin sevabı daha da çoktur. Hz. Peygamberimiz (S.A.V) umre ibadeti ile ilgili şunları buyurmaktadır : "Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler" ( İbn-i Mace, Menasik, 3. ) "Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir."
Umre nedir ? Umre nasıl yapılır ? Konu başlıklı yazımızın ikinci kısmında ise, Umre nasıl yapılır ? Sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
Umre nasıl yapılır ?
Mekke dışında gelen bir Müslüman, Mikat yerlerinde; Mekke’de mukim olan Müslüman ise , Harem dışında ihrama girer. İhrama girmeden önce sünnet olduğu için, Gusül abdesti alır ve güzel kokular sürer. Ardından sırasıyla şunları yapar:
- Niyet eder: “Allah’ım ben senin rızan için umre yapmak istiyorum, bunu bana kolaylaştır ve bunu benden kabul et. “
- Telbiye , Tekbir, Salavat-ı Şerife ve Tehlil getirir.
- Harem-i Şerife geldiğinde Kabe’nin Hacer-ül Esved köşesini selamlama ile , 7 defa dolaşarak tavaf yapar. İlk üç şaftta biraz hızlı, çalımlı yürür, her dolanışta Hacer-ül Esved Taşı selamlanır. Erkekler sağ omuzlarını açarlar.
- Tavaf bittikten sonra, iki rekat namaz kılınır ve dua edilir.
- Safa tepesinden başlayarak , 7 defa Safa- Merve tepesi arasında Sa’y yapılır.
- Saçlar kısaltılarak ya da kazıtılarak ihramdan çıkılır.
Böylelikle bir Müslüman, Umre ibadetini tamamlamış olur.
Benzer Haberler
Alphabet, bulut şirketi Wiz'i satın Almak için görüşmelere yeniden başladı
AB'de elektrikli oto pazar kaybetti
Almanya yatırımcı güveninde değişim etkisi
Dış borç stokunda 3 milyar dolarlık artış
Sigorta şirketlerinde çalışan yüzde 8 arttı
ETİS Genel Başkanı Erdem Yanık, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde duygu dolu bir mesaj yayımladı.
ABD'de 25 bin kamu çalışanı gönderildi
İş Bankası'ndan hisse geri alım kararı