Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından İstanbul'da düzenlenen 15. Boğaziçi Zirvesi'nin ikinci ve son gününde açılış konuşmacısı olan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Cuma günü zirvede yaptığı açıklamada yabancı şirketleri Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı.
Türkiye'nin halihazırda toplam 269,2 milyar dolar yatırımla 83 binden fazla çok uluslu şirkete ev sahipliği yaptığını belirten Bolat, küresel doğrudan yabancı yatırımlar içindeki ülke payını yüzde 1,5'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin artık küresel şirketlerin yönlendirildiği bölgesel bir merkez olarak hizmet verdiğini belirten Bolat, "Tedarik zincirleri yeniden tanımlanırken, Avrupa için üretim ve dağıtım merkezi olma konumumuzu daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyoruz," dedi.
Bakan Bolat Türkiye'nin yabancı firmalar için önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, yabancı şirketleri Türkiye'deki yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet etti.
E-ticaret ortalamanın üzerinde büyüyor'
Türkiye'nin 1990 ile 2023 yılları arasında 9 kattan fazla büyüdüğünü ve ilk kez 1 trilyon doları aşarak 1,2 trilyon dolara ulaştığını belirten Bakan Bolat, dünyanın en büyük 11'inci ekonomisi olan Türkiye'nin dünya ihracatındaki payının da 2020 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat çekti.
Bolat, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artışla 216,4 milyar dolara çıktığını belirtti.
İhracatın en önemli ayaklarından biri haline gelen e-ticarete de değinen Bolat, "E-ticaret, dünyanın dört bir yanındaki ekonomileri birbirine bağlayan evrensel bir köprü haline geldi. Bunun etkilerini dünya genelinde net bir şekilde görebiliyoruz. Türkiye'de e-ticaret hacminin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33,3 artarak yüzde 6,8'e ulaştığını görüyoruz," diye konuştu.
Serbest ticaret anlaşmalarının sayısı 23'e ulaştı
Bakan Bolat, Türkiye'nin Serbest ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları'na özel bir önem verdiğini ve geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) yürürlüğe girmesiyle birlikte toplam STA sayısının 23'e ulaştığını kaydetti.
Birleşik Krallık ile 2020 Aralık'ta yapılan serbest ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesi için yakın zamanda müzakerelere başlamayı hedeflediklerini belirten Bolat, "Japonya, Körfez İşbirliği Konseyi ve Endonezya ile STA müzakerelerimiz devam ediyor. Türkiye'nin Tercihli Ticaret Anlaşmaları (TTA) ile ilgili olarak İran, Azerbaycan, Özbekistan ve Pakistan ile yürürlükte olan dört TTA bulunuyor. Özbekistan ile TTA'nın genişletilmesi ve Cezayir ile de müzakerelerin hızlandırılması yönündeki çabalarımız da devam ediyor," diye konuştu.
'Körfez ülkeleriyle gelişmekte olan ortaklığımız açık bir kazan-kazan ilişkisidir'
Türkiye'nin Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ve İslam ülkeleri özelinde ekonomik ve ticari ilişkileri de büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Bolat, "Körfez ülkelerinin 2,2 trilyon doların üzerinde olan toplam GSYİH'sinin 2050 yılına kadar 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. KİK ülkeleri bu anlamda dünyanın en büyük 8. ekonomik bloğunu oluşturuyor. Bizim de Türkiye olarak KİK ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz 2002-2023 döneminde 2,1 milyar dolardan 31,4 milyar dolara yükseldi. Körfez ülkeleriyle gelişmekte olan ortaklığımız açık bir kazan-kazan ilişkisidir," dedi.
"Gelişmekte olan dünyanın ortak sesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da gelecekte dünya arenasında kesinlikle bir güç merkezi olacak. Küresel tedarik zincirleri açısından stratejik bir konuma sahip olan İslam Dünyası ile yoğunlaşan ikili ilişkilerimiz doğrultusunda ticaret hacmimizi artırmak için yeni ve iddialı bir strateji geliştiriyoruz. İİT ülkeleri ile 2002 yılında 10,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 129,7 milyar dolara ulaştı. Stratejimizin ana hedeflerinden birini, Müslüman ülkelerin ihracatımızdaki payını yüzde 26'dan yüzde 30'a çıkarmak olarak belirledik. Öte yandan Türkiye'nin sunduğu fırsatlar Körfez ülkelerinin ekonomik çeşitlendirme gündeminde yerini alırken, Türkiye 2003 yılından bu yana bu bölgeden 11,6 milyar dolar değerinde yatırım çekti," diye ekledi.
Türk Devletleri Teşkilatı'na özel önlem verilecek
Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) da özel bir önem verdiğine değinen Bolat, AB-Orta Asya ilişkilerine de dikkat çekti.
Bolat, "AB'nin Orta Asya Stratejisinin temel hedeflerinden biri, daha geniş enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olacak şekilde enerji tedarik kaynaklarını ve ülkelerini çeşitlendirmek. AB ile Orta Asya arasında hayati bir geçiş güzergâhı olarak stratejik bir konuma sahip olan Türkiye, Rusya üzeri güzergâhlara bir alternatif sunuyor. Türkiye, bu bölgeler arasındaki enerji ticaretinde kilit bir kolaylaştırıcı olarak hizmet vermeye, bağlanabilirliği ve ekonomik esnekliği artırmaya hazırdır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorları için kilit bir konumda yer aldığını söyleyen Bolat, Boğaziçi Zirvesi'ne katılan yabancı yatırımcılara hitaben "Hepinizi Türkiye'deki yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet ediyoruz. Biliyorum ki Türk şirketleri ve dünyanın dört bir yanındaki şirketler birlikte daha fazlasını başarabilir," diyerek sözlerini tamamladı.
Benzer Haberler
E-ticarette kasım hareketliliği: 500 milyar lira ciro bekleniyor
Fahiş fiyatla mücadele | Bakan Bolat: Belediyeler sorumluluk almıyor
Pluxee ve Pazarama İş Birliği Yeni Yılda Büyüyor
Dış ticarette 7,3 milyar dolarlık açık oluştu
Ticaret Bakanlığı'ndan kargo dolandırıcılığı uyarısı
Ticaret Bakanı Bolat, yabancı şirketleri Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı
Ticaret Bakanlığı'ndan fenomenlere eğitim
Genel Başkan Erdem YANIK Ziyaretlerinden Ötürü Sn Çırak’a Plaket Takdim Ederek Özel Teşekkürlerini Sundu.