Shiptroy Kurucu Ortağı Buğra Toplusoy, iki yıl önce devraldıkları bir depoyla başladıkları yolculuklarına bu yıl depo ve fulfillment hizmetlerinde majör bir oyuncu olarak devam ettiklerini söyledi. Bu yıl iki yeni depo açacaklarını belirten Toplusoy, entegre oldukları e-ticaret yazılım şirketlerinin sayısını artırmak istediklerini belirtti.
“E-ticaret ve e-ihracatta sevkiyat ve depolama en kritik noktalardan”
Shiptroy’un müşterilerine rekabetçi ve tüm dünyada geçerli kargo fiyatları sunduğunu vurgulayan Toplusoy, e-ticarette sevkiyat ve depolama süreçlerinin önemini vurguladı. Türk üreticilerin kendi markalarıyla arenasında yer alabileceğini söyleyen Toplusoy, e-ticaret dinamiklerinin de üretici ve tüketici lehine yeniden tanımlandığını belirtti.
İki sene önce bir depoyla başlayan yolculuk
Shiptroy’un yolculuğunun iki sene önce bir 3PL deposunu devralmasıyla başladığını belirten Toplusoy, dört Türk ortağın devraldığı bu depoyu büyütürken Shiptroy’u hem hizmet kalitesi hem de hız anlamında en iyi noktaya çıkarmak için o günden bugüne büyük bir gayretle çalıştığını belirtti.
‘Beraber büyüdük, büyümeye devam edeceğiz’
Emeklerinin karşılığını yakaladıkları yüzde 1115’lik büyüme oranıyla aldıklarını söyleyen Toplusoy sonraki süreci şöyle anlattı:
“2022 yılı içinde mevcut bulunduğumuz depodan daha büyük bir depoya geçtik, deponun içindeki fonksiyonları geliştirdik. Yaklaşık iki senelik süre zarfında depoyu başladığımızdan çok daha iyi bir seviyeye taşıdık. Tabi bu büyümede müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın katkısından bahsetmeden geçemeyiz. Kurulduğumuz ilk günden bu yana gerek entegratör yazılım şirketleri gerekse de müşterilerimiz bizi destekledi ve bize inandı. Bunun sayesinde onlarla beraber büyüdük, büyümeye ve onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için yatırım yapmaya devam edeceğiz.”
ABD’deki hizmetler için Türkçe iletişim hizmeti
Toplusoy, Shiptroy’un tüm dünyadan müşterilere hizmet verdiğini, ağırlıklı olarak ise Türk markalarına ve Türkiye’den dropshipping yapan kişilere hizmet verdiğini belirtti.
Toplusoy, Shiptroy müşterisi marka ve kişilerin ABD’deki depo ve fullfillment hizmetleri için Türkçe iletişim kurma rahatlığı sunduklarını, müşterilerinin dil bariyerine takılmadan birebir Türklerle konuşarak sorularına cevap aldığını söyledi.
‘Her bir adımda müşterilerimizin yanındayız’
Sundukları bu ayrıcalığın yanında ürünlerin ShipTroy deposuna girmesinden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte her bir adımda müşterilerinin yanında yer aldıklarını vurgulayan Toplusoy, “Doğu yakasında West Palm Beach’te yer alan depomuzun lokasyonu gereği lojistik maliyetlerde müşterilerimize avantaj sağlarken ürünlerin depomuza ulaşmasını takiben tırı/konteynerı boşaltıyor, depomuzda ayrılan yere gerektiği şekilde yerleştiriyor ve sistem girişlerini yapıyoruz. Bundan sonraki tüm süreç müşterilerimiz tarafımızdan sistemimizden takip edilebiliyor. Ürünler e-ihracat kapsamında geldiyse ürün satışlarının yapılacağı pazaryerine ait depoya gönderilmesi gerekenleri organize ediyor ve yolluyoruz. Bir başka deyişle örneğin eğer bu ürünler Amazon’da satışa sunulmuşsa, seçilen satış methoduna göre FBA ya da FBM olarak tüm süreçlerini planlayıp aksiyon alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Rekabetçi ve tüm dünyada geçerli kargo fiyatları
Dropshipping ya da FBM yapanların ise Shiptroy’un oldukça rekabetçi, tüm dünyada geçerli kargo fiyatlarından yararlanabildiğini söyleyen Toplusoy, sağladıkları en büyük avantajlardan birinin de sadece ABD içi değil, Meksika ve Kanada’ya başta olmak üzere tüm dünyaya en doğru lojistik partnerlerle ülke bazlı ürün kabul protokollerini uyumlu ve en uygun fiyatlarla gönderim sağlamaları olduğunu söyledi.
‘Satış sonrasında da müşterinin yanındayız’
Toplusoy satılan ürünün tüketiciye ulaşması ve iade sürecini ise şöyle anlattı:
“Satışın sistemimize düşmesini müteakip depomuzda satışı yapılmış ürünü, elleçleme (pick and pack) dediğimiz hizmetle gönderime hazır hale getiriyor ve etiketleyip kargo firmasına son kullanıcısına ulaşması için teslim ediyoruz. Ama sadece satış değil, satış sonrasında da müşterilerimizin yanındayız ve gelebilecek ürün iadelerini de müşterimiz adına Shiptroy olarak kabul ediyoruz. Depomuz kargo şirketlerinin çalışma günlerine bağlı olarak haftada 5 gün sipariş sistemimize düştüğü aynı gün içinde ürünü gönderebiliyor ama haftanın 7 günü iade kabul edebiliyoruz.
Fakat bizi sadece bir fulfillment deposu olarak düşünmeyin, Amerika’da B2B operasyon yöneten üreticiler, markaların da deposu olarak da işlev gösteriyor ve ürünlerin bayilere, mağaza vb. B2B alıcılarına dağıtımını da tüm ABD’ye hatta Meksika ve Kanada’ya da yapabiliyoruz.”
Sevkiyat ve depolama en kritik noktalardan biri
E-ticaret ve e-ihracatta en kritik noktalarından birinin depolama ve sevkiyat olduğunu söyleyen Toplusoy, “Bu iki nokta operasyonel maliyetlere doğrudan etki eden en önemli faktörlerden ikisidir. Depo ve gönderim maliyetlerinde sağladığınız avantajlar hem üretici, hem marka hem de tüketiciler için avantaj sağlar, fiyatlara doğrudan yansır” dedi.
Bunun yanında sevkiyat ve depolamanın diğer önemli kısmının ise hizmet kalitesinin müşteriye yansıması olduğunu belirten Toplusoy, “Ürünün pazaryerinin belirlediği standartlara göre paketlenmesi, hasar görmeden taahhüt edilmiş zaman dilimi içinde müşteriye ulaşması müşteri deneyimi etkiler ve bütünler. Aynı zamanda e-ihracatta bu süreçlerin doğru yönetilmesi ürünlerin satıldığı platformlarda satın alan kişilerin yapacağı değerlendirmeleri doğrudan etkileyecek olmasıyla da kritik bir başarı faktörüdür. Bu nedenle çalışılacak fulfillment hizmeti veren depo seçimi de oldukça çok kritiktir.
Depo seçimi için yapılan değerlendirmede sadece alınan fiyatlar değil alınacak hizmete dair 3PL deposu tarafından verilen hizmet taahhütleri, deponun referansları ve anlaşmalı olduğu lojistik şirketler de göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yazılım ve teknolojik altyapı işin bel kemiği
Yazılım ve teknolojik altyapıyı “işin bel kemiği” diye tanımlayan Toplusoy, “Binlerce kilometre uzaktan ürünlerini bir depoya emanet etmiş bir üreticinin içinin rahat etmesi için olmazsa olmazdır depo yazılımı. Shiptroy bu bilinçle ve müşterisine öncelik veren yaklaşımıyla teknolojisine sürekli yatırım yapmaktadır, böylelikle satışın sisteme düşmesini takiben anında aksiyon alabilmekte ve tüm süreci müşterinin adım adım gözlemlemesine olanak sağlamaktadır” dedi.
Toplusoy, “Yazılımımızın bir diğer konfor sağlayan özelliği de satış altyapılarına kolaylıkla entegre olmasıdır. Böylelikle satış yönetimi yapılan platformlarla bir bütün halinde çalışılabilmekte, ürünlerin tüketiciye en kısa zamanda en doğru şekilde ulaşması ve platformun sistemine yansıması sağlanmaktadır” sözlerini sarf etti.
‘Müşterilerimizin işi büyüdükçe biz de büyüyoruz’
Shiptroy’un, işini en doğru şekilde, en doğru fiyatlamayla yaptığı için globale ilk defa açılan şirketlerin kendilerini güvenilir partner olarak konumlandırdığını belirten Toplusoy, “Müşterimizin işi büyüdükçe biz de onlarla orantılı olarak büyüyoruz. Müşterimizin faaliyet gösterdiği ülke sınırları ötesinde büyümesinde depo ve fulfillment hizmetlerinin kalitesi yadsınamaz, sahip olduğumuz bu kritik rolün bilinciyle müşterilerimizi hep bir üst seviyeye taşımak için hareket ediyor ve yatırım yapıyoruz” dedi.
‘Tam bir hizmet sunmak için Troy Border’ı kurduk’
Tam bir hizmet sunabilmek için e-ihracat yapmak isteyen üreticiler ve markalar için Türkiye’de uzman isimlerden biriyle ortaklık yaptıklarını söyleyen Toplusoy, hesap yönetimi hizmeti veren Troy Border’ı kurduklarını belirtti.
Shiptroy’un Kurucu Ortağı Toplusoy, “Troy Border, Amazon’da hesap açıp ürünlerini satmak isteyen şirketlere satış planlamasından satış öncesi yerine getirilmesi gereken şirket kurma, hesap açma, vb. regulatif gerekliliklerin koordine edilmesine, hesap açılışından aktif hesap ve reklam yönetimini ve raporlamasını kapsayan anahtar teslim hizmet sunmaktadır. Bu hizmetler Shiptroy’unkilerle birleştiğinde e-ihracat hizmetleri konusunda müşteriyi rahat ettirecek, her bir adımını rahatlıkla takip edebileceği bir hizmetler bütünü ortaya çıkmaktadır” dedi.
‘Türk üreticiler kendi markalarıyla e-ihracat arenasında olabilir’
Türkiye’nin üretici bir ülke olduğunu vurgulayan Toplusoy, e-ihracatın vazgeçilmez bir ticaret kolu olacağını vurgulayarak önümüzdeki dönemle ilgili şunları söyledi:
“E-ihracat ve e-ticarete yönelik ilginin artarak devam edeceğini söylemekte bir sakınca görmüyorum. Fakat e-ihracat ve e-ticareti burada ayırmakta fayda olacaktır. Türkiye gibi üretici bir ülke için mevcut ekonomik koşullar altında e-ihracat vazgeçilmez bir ticaret kolu olarak satış pazarlama faaliyetleri arasındaki yerini alacaktır. Dünyadaki ticari dengelerin, üretim dinamiklerinin değişmesiyle Çin’den doğan boşluk Türk üreticiler tarafından layıkıyla doldurulabilir. Hatta, Çin’den farklı olarak Türk üreticiler kendi markalarıyla dünya e-ticaret arenasında varlık gösterebilirler. E-ihracata başarının en önemli faktörlerinin iyi planlama, doğru ürün seçimi, stok ve hesap yönetimi olduğunu göz önünde bulundurarak tüm bu faktörler gerektiği şekilde yerine getirildiğinde ve devamlılığı sağlamak için operasyonlara yatırımı yapıldığında e-ihracatta başarılı olmamak için hiçbir neden yoktur. Dolayısıyla bu seneden başlayarak takip eden senelerde de daha bir çok Türk üreticisinin başarı hikayesine şahitlik edeceğimizi, kendi adımıza bu hikayelerin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyacağımızı özellikle belirtmek isterim.”
E-ticaret dinamikleri üretici ve tüketici lehine yeniden tanımlanıyor
E-ticaretin pandeminin de etkisiyle artık konvansiyonel bir satış kanalı olduğunu ispatladığını ve global anlamda yerini sağlamlaştırdığını söyleyen Toplusoy’un e-ticaretin geleceğine ilişkin öngörüleri ise şöyle:
“Pandemi süresince görülen büyüme hızını pandemi sonrasında görmek mümkün olmasa da e-ticaret tüketicinin hayatını kolaylaştırdığı gibi üretici ve markalar nezdinde de perakendeye alternatif farklı dinamiklere sahip bir satış kanalı olarak güçlenmektedir. E-ticaretin, özellikle de pazaryerlerinin ülke bazlı beklenenden fazla büyümesi kanun koyucuların da dikkatini çekmiş ve mevcut düzenlemelerin ötesinde daha sıkı kontrollerin uygulanması ve tedbirler alınmasını gündeme gelmiştir. Dünya çapında birbiri ardına yeni e-ticaret kanunları açıklanmaktadır. Bu düzenlemelerin hepsi tüketiciyi ve adil ticareti koruma amaçlı olmakla beraber pazaryerlerinin uygulama konusunda özel hassasiyet göstermesini gerektirecek ve yeni uygulamaları hayata geçirmesini de gündeme getirecektir. Buna ek olarak sizinle ilginç bir gelişmeyi de paylaşmak isterim; dünyadaki pazaryerlerinden bazıları şimdiden satıcılarını korumak amacıyla yeni satıcı almayı durdurmaya başlamıştır. Bu ve diğer tüm gelişmeler bize gösteriyor ki e-ticaretin ulaştığı seviyede dinamikler hem üreticinin hem de tüketicinin lehine yeniden tanımlanmaktadır.”
Toplusoy bu noktada sevkiyat ve depolama hizmetleri için ise “E-ticaretin büyümesiyle sevkiyat ve depolama hizmetlerinin de bu ekosistemde kendi süreçlerini en hızlı optimize eden hatta müşteri odaklı en büyük gelişmeyi gösteren paydaş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
İki yeni depoyu hayata geçireceğiz
İleriye dönük hedef ve projelerinden bahseden Toplusoy, “Kendi faaliyet alanımızda büyümeye, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hizmet gamımızı genişletmeye, yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2023’ün ilk çeyreğinde operasyonel anlamda kritik, müşterilerimizi hayatını kolaylaştıracak, onlara fiyat avantajı sağlayacak iki yeni depoyu faaliyete geçireceğiz” dedi.
İlki Kanada’yı hedefliyor
Bu atılımlardan büyük heyecan duyduklarını belirten Toplusoy, ilk deponun sadece Kanada’ya hizmet vereceğini ve Kanada sınırına yakın bir bölgede olacağını söyledi. Toplusoy, Kanada’ya hacim arttığı için böyle bir yatırım yaptıklarını, lojistik anlaşmalarının sağladığı rekabetçi avantajı daha iyi kullanarak müşterilerilerine bir katma değer daha yaratmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
‘İstanbul’da depo açacağız’
Toplusoy en heyecan duydukları konunun ise İstanbul’da açacakları depo olduğunu, bu depo ile ABD’de başlayan hizmet sürecini İstanbul’u da dahil ederek genişlettiklerini söyledi, isteyen müşterilerinin ürünlerini İstabul’da teslim edebileceklerini belirtti.
Toplusoy devamında şunları söyledi:
“Bu depoyu açma kararı almamızdaki en büyük etken ise global lojistik anlaşmalarımızı Türkiye çıkışlı ürünler için de kullanabilecek olmamız, bu da bize Türkiye pazarında özellikle hava taşımacılığında oldukça önemli bir rekabetçi avantaj sağlayacak ve müşterilerimizin lehine çalışacaktır. Bu deponun sağlayacağı diğer bir rahatlık da Etsy, Amazon, vb. global pazaryerlerine bireysel Türkiye çıkışlı gönderim yapan kişilere çok uygun fiyatlarla gönderim yapma imkanı sunacak olmamız. Bundan böyle sipariş geldikçe nereden en uyguna gönderirim diye düşünmeye, araştırmaya gerek kalmadan, bu ihtiyacı da Shiptroy olarak biz karşılayacağız.”
‘Büyük gelişmelere gebe bir yıl’
“Bu senenin planları içinde bulunan diğer bir önemli konu ise entegre olduğumuz e-ticaret yazılım şirketlerinin sayısını artırmak” ifadelerini kullanan Toplusoy, “Bu yazılım şirketleri arasında yurtdışına hizmet veren Türk şirketleri olduğu gibi tanınmış büyük global oyuncular da var, böylelikle ana odağımızı Türkiye tutarak, müşteri profilimizi globalleştiRmeyi de hedeflemekteyiz.
2023 bizim için büyük gelişmelere gebe bir yıl, kuruluşumuzdan bu yana geçen zamanının üzerine bu sene kendimizi depo ve fulfillment hizmetlerinde majör bir oyuncu olarak konumlayacağımız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını entegre yaklaşımlarla tek bir noktadan karşılamak için atılmış tüm adımların sonuçlarını alacağımız ve pazara sunacağımız bir yıl olacak” dedi.
Benzer Haberler
Sırbistan'a ihracatta rekor
Bakan Bolat: Mayıstan bu yana İsrail ile alakalı rakamlar ihracatta da ithalatta da sıfır
Sırbistan'a ihracatta rekor
Afrika ülkelerine ihracat 10 ayda 15 milyar doların üzerine çıktı
Doğu Karadeniz'in ihracatı 1,3 milyar doları aştı
Türkiye'de bakır kullanımı 2030'da 20 bin tona ulaşacak
“İzmir’de ‘sınır ötesi e-ticaret serbest bölgesi’ kurulmalı”
E-ihracatta 8 milyar dolar hedefi