Bilim insanları kemik kütlesini iki katına çıkarabilen yeni bir hormon keşfetti…
Yepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
University of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
Araştırmacılar, emziren kadınlarda kalsiyum kaybına rağmen kemik gücünü koruyan Maternal Beyin Hormonu (CCN3) adlı bir hormon keşfettiler. Bu hormonun, potansiyel olarak osteoporozu tedavi edebileceği ve farklı demografik özelliklerdeki kırıkların iyileşmesine yardımcı olabileceği tahmin ediliyor.
Nature dergisinde yayımlanan sonuçlar, süt üretimini desteklemek için kemiklerden kalsiyum çekilmesine rağmen, emzirme döneminde kadınların kemiklerinin nasıl nispeten sağlam kaldığına dair uzun zamandır devam eden bilmeceyi çözüyor.
Çalışmanın yazarı ve UCSF'de hücresel moleküler farmakoloji profesörü olan Holly Ingraham, “Bu bulgularla ilgili dikkat çekici şeylerden biri, ne yazık ki biyomedikal araştırmalarda norm haline gelen dişi fareleri incelemiyor olsaydık, bu bulguyu tamamen kaçırabilirdik. Biyolojiyi tam olarak anlamak için hem erkek hem de dişi hayvanlara yaşam süreleri boyunca bakmanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor” dedi.
OSTEOPOROZ VE ÖSTROJENİN ROLÜ
Dünya çapında 200 milyondan fazla insan, sık sık kırıklara neden olabilen kemiklerin ciddi şekilde zayıflaması olan osteoporozdan mustarip. Kadınlar, normalde kemik oluşumunu destekleyen östrojen seviyelerinin azalması nedeniyle menopozdan sonra osteoporoz açısından özellikle yüksek risk altında. Emzirme döneminde östrojen seviyeleri de düşük oluyor, ancak bu dönemde osteoporoz ve kemik kırıkları çok daha nadir görülüyor, bu da kemik büyümesini östrojen dışında başka bir şeyin desteklediğini düşündürüyor.
Ingraham'ın laboratuvarı daha önce dişi farelerde, beynin küçük bir bölgesindeki seçili nöronlarda bulunan belirli bir östrojen reseptörünü bloke etmenin kemik kütlesinde büyük artışlara yol açtığını keşfetmişti. Kandaki bir hormonun süper güçlü kemiklerden sorumlu olduğundan şüpheleniyorlardı ancak o zamanlar bunu bulamamışlardı. Bu arayış dünya çapındaki pandemi sırasında daha da uzamıştı.
Yeni çalışmada, Ingraham ve ekibi bu kemik yapıcı hormon için kapsamlı bir arama gerçekleştirdiler ve sonunda CCN3'ü mutant dişilerde sorumlu faktör olarak belirlediler. Başlangıçta ekip bu sonuç karşısında şaşırdı çünkü CCN3 nöronlardan salgılanan bir hormonun tipik profiline uymuyordu.
Emziren dişi farelerde aynı beyin bölgesinde CCN3 bulduktan sonra şüpheleri ortadan kalktı. Bu seçilmiş nöronlarda CCN3 üretimi olmadan, emziren dişi fareler hızla kemik kaybetti ve bebekleri kilo vermeye başladı. Bu da hormonun emzirme sırasında kemik sağlığını korumadaki önemini doğruladı. Bu keşfe dayanarak, artık CCN3'e Anne Beyin Hormonu (MBH) diyorlar.
CCN3'ÜN TEST EDİLMESİ VE GELECEKTEKİ UYGULAMALARI
Genç yetişkin, yaşlı dişi ve erkek farelerde dolaşımdaki CCN3'ü artırma stratejileri uygulandığında, kemik kütleleri ve güçleri haftalar boyunca önemli ölçüde arttı. Tüm östrojenden yoksun veya çok yaşlı olan bazı dişi farelerde, CCN3 kemik kütlesini iki katından fazla artırabildi.
UC Davis'ten Dr. Thomas Ambrosi bu kemikleri test ettiğinde, dayanıklılıkları karşısında şaşkınlığa uğradığını söyledi, “Yüksek mineralli kemiklerin daha iyi olmadığı bazı durumlar vardır; daha zayıf olabilirler ve aslında daha kolay kırılabilirler. Ancak bu kemikleri test ettiğimizde, normalden çok daha güçlü oldukları ortaya çıktı” dedi.
Ambrosi, yeni kemik oluşumundan sorumlu olan kemiklerdeki kök hücreleri yakından inceledi ve bu hücrelerin CCN3'e maruz kaldığında yeni kemik hücreleri oluşturmaya çok daha yatkın olduklarını buldu.
Hormonun kemik iyileşmesine yardımcı olma yeteneğini test etmek için araştırmacılar, doğrudan kemik kırığı bölgesine uygulanabilen ve iki hafta boyunca CCN3'ü yavaşça serbest bırakan bir hidrojel yama oluşturdular. Yaşlı farelerde kemik kırıkları genellikle iyi iyileşmez. Ancak CCN3 yaması, kırık bölgesinde yeni kemik oluşumunu teşvik ederek kırığın genç bir şekilde iyileşmesine katkıda bulundu.
Ambrosi, "Başka hiçbir stratejiyle bu tür bir mineralizasyon ve iyileşme sonucu elde edemedik. Bunun peşinden gitmek ve potansiyel olarak CCN3'ü kıkırdak yeniden büyümesi gibi diğer sorunlar bağlamında uygulamak için gerçekten heyecanlıyız” ifadelerine yer verdi.
Benzer Haberler
İstanbul'da yaygınlaşan tehlike! Balkon ve bahçelerde su bırakmayın
Sağlıklı bir beyin için yapılabilecek en kolay şey: Yeşil beslenin...
Bilim insanları kemik kütlesini iki katına çıkarabilen yeni bir hormon keşfetti…
Gerçekten çok yediğimiz için mi kilo alıyoruz? Patates, inek sütü, yağlı besinler zararlı mı? | Uzmanların 'Yeter artık' dediği 10 beslenme efsanesi
İsrail'de Batı Nil Virüsü'nün yayılışı durdurulamıyor: 46 kişi öldü
Havada büyük panik! Mürettebat bir anda kusmaya başladı, yolcular maske istedi: İlk açıklama ‘biyolojik tehlike’
Sıcak çarpmasına dikkat! Komaya bile sokabilir
Doğru Şekilde Tüketilmeyen Su Sağlığa Zararlı