Telefon
WhatsApp
22 Mart Su Günü: Dünya Su Günü Neden Kutlanır?
HP Victus 16-D1047NT

22 Mart Su Günü: Dünya Su Günü Neden Kutlanır?

22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir. Burada asıl amaç dünya ülkelerinde gittikçe büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmektir. Bu isme bir gün adayan Birleşmiş Milletler üyeleri içilebilir durumda olan su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması ile ilgili somut adımlar atmayı hedeflemektedir.

Dünya Su Günü için her yıl bir tema üzerinden hareket edilir. Örneğin 2021 yılı için ana tema “suyun değeri” olarak belirlenmiştir. Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Yerkürenin ¾’lük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı %1’den daha azdır. Kullanılabilir su miktarı ise %2,5 olarak ifade edilir.

Dünya Su Günü’nün Anlamı

Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun ortalama 1,6 milyarlık kısmı güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor. Yaklaşık 4 milyar insan ise yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çekiyor. Bu durumu çözüme kavuşturmak ve suyun önemine vurgu yapmak için her yıl 22 Mart tarihinde Dünya Su Günü olarak kutlanır.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar herkes için su çağrısı yapılacaktır. Elde edilen veriler dünya yüzeyinde su kıtlığının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısının fazla olduğu bölgelerde yaşayacağını gösterir.

Dünya Su Günü Çalışmaları

1993 yılından itibaren her yıl katılımı giderek artan Su Günü için halk destek sağlamak adına o gün boyunca muslukları açmama konusunda teşvik edildi. Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran bu gün ile ilgili sürekli çalışmalar yapılmakta ve bunlar çeşitli ödüllerle ödüllendirilir. Birleşmiş Milletler Su Günü etkinlikleri ile ilgili konu belirleme ve verilecek mesajları seçme konusunda sorumluluk altındadır.

Çağımızın su sorunlarına dikkat çekmek adına bazı sivil toplum kuruluşları içilebilir su kaynaklarını ve su yaşamını destekleyen faaliyetler yürütür. Örneğin, 3 yılda bir Dünya Su Konseyi, düzenlediği Dünya Su Forumu ile çok sayıda kullanıcıya ulaşır. Burada gündeme alınan konular arasında ‘aile içinde suya ulaşmada cinsiyetin yeri’ ya da ‘temiz içme suyuna ulaşma şansı olmayan 1 milyar insan’ gibi başlıklar yer alır.

22 Mart Su Günü’ne Özel Neler Yapılabilir?

Su tasarrufu günü ve sonrasında herkesin alabileceği çeşitli önlemler vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:

  • Duş ve lavabo kullanımı sırasında gerekmediğinde musluğu kapatın.
  • Buharlaşma daha az olduğundan bitkileri sulamak için sabah saatlerini tercih edin.
  • Meyve ve sebzeleri yıkarken akan su yerine bir kap içerisinde hazırlanan sirkeli su kullanın.
  • Bahçede fıskiye ya da hortum yerine damla sulama sistemine yer verin.
  • Sızıntı yapan musluklar varsa tamir edin, muslukların bakımını düzenli olarak yaptırın ve su tasarrufu modelleri ile ilgili bilgi edinin.
  • İmkanınız varsa yağmur suyu hasadı yapın. Buradan elde edilen su; araba yıkama, bahçıvanlık ve benzer işlerde kullanılabilir.

2022 Yılı Dünya Su Günü Teması

Dünya Su Günü çalışmaları her yıl farklı bir tema etrafında toplanır. 2022 yılı için belirlenen tema “yer altı suyunu görünür yapmak” şeklinde ifade edilmiştir. Yer altı suyu dünyadaki içme suyunun yarısına yakınını, sanayi için gereken suyun ⅓’ü ve sulu tarım için ihtiyaç duyulan suyun ortalama %40’ı yer altı sularından karşılanır. Güvenli suya erişimi olmayan insanlar için ideal çözüm olan yeraltı suları zemin çökmesi ile deniz suyu girişine engel olur, nehirlerdeki taban akışını korur ve ekosistemin beslenmesini sağlar. Önemi fazla olmasına rağmen bu suların değeri çoğu zaman göz ardı edilir.

İklim değişikliği ile insan faaliyetleri yer altı su kaynaklarının üzerinde baskıya neden olur. Bu nedenle dünya genelinde pek çok noktada ciddi oranda kirlilik ve tükenme sorunları yaşanır. Bunu önlemek ve var olan yer altı suyunun daha verimli kullanılmasına dikkat çekmek için 2022 yılı Su Günü teması özel olarak seçilmiştir. Yer altı su bilincini artıracak gerekli bilgi ve araçlara ulaşmayı sağlayan BM Dünya Su Kalkınma Raporu verilen etkinlik önerileri ile kampanyanın her zaman daha etkin şekil almasına katkıda bulunacaktır.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Elamore

Reklam

FLORYA

Yazarlarımız

Anket

Ofisgo1111
Ofisgo2222

E-Bülten Aboneliği